28/07/2024 Direktaş Kuzeydoğu Dihedrali/Aladağlar – Çağatay Gödek, Volkan Çakır

Fotoğraf 3: Tırmanış Sonrası
Fotoğraf 3: Tırmanış Sonrası

Tarih:  28 Temmuz 2024

Ekip: Çağatay Gödek, Volkan Çakır

Yer/Bölge: Yedigöller Platosu/Aladağlar

Rota: Direktaş Kuzeydoğu Dihedrali

Hava Durumu: Açık

Süre: İlk istasyondan zirveye 5.30 saat

Rapor:

Selamlar, Volkan ile birlikte bu yaz Aladağlarda tırmanma planlamamızı yaptıktan sonra 27 Temmuzda Demirkazık köyünde buluşup Yedigöller Platosuna ulaşıyoruz. İlk rota olarak çok uzun ve görece zor olmayan Direktaş Kuzeydoğu Dihedraliyle 28 Temmuz günü tırmanışa başlamaya karar verdik. Sabah 05.30’da uyanıp kahvaltımızı yaptıktan sonra rota dibine 30 dakikalık bir yürüyüşün ardından ulaşıyoruz. Normalde girişte kar olması gerekiyor fakat hem bu sene az kar yağmasından dolayı ve küresel ısınmanın da katkılarıyla! kar olmadığıiçin çarşağın bittiği kısımdan 15 metre civarı yükseldikten sonra minik bir set üzerinde başlangıç istasyonumuzu kurarak (1 friend ve sikke) tırmanışımıza başlıyoruz.

Fotoğraf 1: DirektaşKuzeydoğu Dihedrali Topo
Fotoğraf 1: DirektaşKuzeydoğu Dihedrali Topo

1.İp 45m IV- / Volkan

Yatık slabtan oluşan dihedrale girişte dik bir şekilde tırmanılır. 20m sonra setli bir yapıya varılır. Burada 1 adet sabit sikke vardır. Bundan ara emniyet alınarak yine dihedrale yakın kalarak tırmanışa devam edilir. İpin 45, 50. metrelerinde sette bulunan 2 adet sabit sikkeye ulaşılıp istasyon kurulur.

2.İp 45m III+ / Volkan

Dihedralin çok hafif sağında kalarak tırmanılır. 45. metre sonunda görmesi zor olan sikkenin bulunduğu geniş sette ip boyu sonlandırılır. İstasyon sabit sikke ve sikke.

3.İp 50m III+ / Volkan

İstasyonun sağından basit bir yükseliş yapılır ve dihedrale doğru sollu bir şekilde ilerlenir. Bariz baca hattının hafif sağında taş düşmesinden korunaklı olan noktada istasyon kurulur. İstasyon yaylı takoz ve sikke.

4.İp 60m III+ / Çağatay

Bariz baca hattından tırmanılır ve sağ tarafta bulunan sete geçilir. Normalde burada istasyon kurulmakta. (İp boyunun 25.metresi) hattın basitliğinden ötürü devam edilip geniş setli yapılardan tırmanarak en üst setin sağ kısmında istasyon kurulur (bir adet sabit sikke mevcuttur, ama setin üstünde kaldığı için istasyonda kullanılmadı). İstasyon sikke ve yaylı takoz.

5.İp 25m IV / Çağatay

İstasyonun hafif sağında kalan topraklı kulvara girilir ve sol tarafından devam edilerek çok çürük olan pasajda sete IV derecelik bir hamlesi yapılır. Sonrasında sola doğru hafif boşluklu sette traversle dihedralin dibine yanaşılır. Burada iki sabit sikkeden istasyon alınır.

6.İp 55m V- / Çağatay

Kilit ip boyu, dihedralde dik bir şekilde 20 metre civarında tırmanılır. Dihedralin kapanan ve yatıklaşan slab kısmına girmek yerine sola doğru 6-7 metrelik bir travers atılır ve ardından kulvara bağlanılır. Bu kulvarın içi aşırı oynak ve çürük. En uygun yerde istasyon oluşturuldu. Kulvarda taş dökülmesine ve ip sürtünmesine dikkat edilmeli. Artçı için tehlikeli olabilir. İstasyon Yaylı takoz ve baba.

7.İp 30m III / Çağatay

Buradan itibaren serbest bir şekilde tırmanışa devam edilebilir fakat biz sırt hattının üstüne çıkıp doğu yüzünü görene dek tam bir ip boyu olmasa da running belayımsı bir şekilde yükseliyoruz. Bu 30 metrelik etap çürük.

Fotoğraf 2: Volkan ilk ip boyunda yükselirken
Fotoğraf 2: Volkan ilk ip boyunda yükselirken
Fotoğraf 3: Tırmanış Sonrası
Fotoğraf 3: Tırmanış Sonrası

Sırt hattının kesiştiği noktaya ulaştıktan sonra serbest bir şekilde 100 metre civarı yükselerek tepeye ulaşıyoruz. Biraz dinlemeden sonra klasik rotadan 3 ip boyu iniş yapıp platoya saat 16.00’da ulaşıyoruz.

Değerlendirmeler ve Notlar

  • Rota çok bariz ve net bir şekilde ilerlemekte. Lakin dihedrale sürekli yakın gitmeyi düşünmemek lazım. Rahat bir yer bulunca hemen sağ tarafta bulunan rahat pasajlara girilmeli ve zorlaşınca da dihedrale tekrardan yaklaşılmalı
  • Rota çok yatık olduğu için cüruf birinkintileri olabiliyor. Rota genel olarak çürük.
  • Giriş ip boyları ve kilit etabın olduğu kısım sağlam sayılır. Kilit etapta travers kısmında malzeme atacak yer pek yok.
  • Kilit ip boyunun 10 metrelik kısmı haricinde kalan tüm tırmanış kolay. Yeni başlayanlar için uygun bir rota fakat çürüklüğe çok dikkat edilmeli!
Fotoğraf 4: Kilit ip boyu başlangıçı
Fotoğraf 4: Kilit ip boyu başlangıçı