
Tarih: 18-19-20 Temmuz 2024
Ekip: Çağatay Gödek, Furkan Erdoğan (ANADOSK)
Yer/Bölge: Ordos Dağ Evi, Cımbar Kanyonu
Rotalar: Fox Way (240m, 6b-VII), Cani Randagi (300m, 6b max, 6a obl)
Hava Durumu: Açık
Rapor:
Selamlar, 17 Temmuzda Furkan’ın İstanbul’dan gelmesiyle birlikte Cımbar’da ve diğer bölgelerde alpin spor ve geleneksel rota çıkmayı planladık. 18 Temmuz günü rotalarımızı belirliyoruz ve bir sonraki gün (19 Temmuz) Fox Way rotası ile tırmanışa başlamaya karar veriyoruz.

Fox Way
Kullanılan Malzemeler: 12 ekpress, 60m çift ip, 4 adet yaylı takoz, istasyon için dynemaa ve karabinalar, kişisel malzemeler.
Görece geç bir vakitte uyanıp kahvaltımızı yaptıktan sonra saat 10.30’da dağ evinden ayrılıyoruz. Kanyona girdikten sonra çataldan 1.kolu takip edip 10 dakika civarı yürüdükten sonra sol tarafımızda kalan mağaranın orada rota yerini netleştirdikten sonra tırmanışa başlıyoruz.
1.ip 30m VI, Furkan
Başlangıcı kolay olan bir tırmanış ile başlanıyor. İp boyunun kilit pasajında slab etap geçiliyor ve sonrasında sette istasyona varılıyor.
2.ip 30m VII-, Çağatay
Çatlak hattı ile başlayan ip boyunda laybacking ile tırmanarak çatlak bitirilir. Sonrasında istasyona daha basit tırmanış ile ulaşılır. Çatlakta bolt haricinde 1 adet yaylı takoz kullanmışım.
3.İp 45m VI+, Furkan
Yine bu ip boyunda slab yüzeyde geçmekte. Bolt araları ilk 2 ip boyuna göre daha sık gibi.
4.İp 40m VI, Çağatay
Yüzey ve çatlak ile devam eden keyifli bir tırmanışı olan ip boyu.
5.ip 30m VII, Furkan
İstasyon girişinden sonra 10 metrelik dihedralde kilit geçişi yapılır. Burada cepler iyi ve bolt arası makul.
6.İp 30m VI, Çağatay
Basit ve keyifli tırmanışla ip boyu tamamlanır.
Normalde 1 ip boyu daha vardı lakin okuduğumuz raporlarda ip boyunun basitliğinden ve inişi de zorlaştırdığından ötürü bizde 6.ip boyunun sonundan inişe geçiyoruz. 3 ip boyu iniş ile rota başlangıcına dönüp toparlandıktan sonra 17 gibi dağ evine ulaşıyoruz.
Notlar:
-
Rotada bolt sayısı bizce makul olduğu için biz çok fazla ara emniyet almadık. Çıkacak kişiler kendi deneyim durumlarına göre bu sayıyı artırabilirler.
-
Kilit pasajda yüzey problemi var ve çok kolay sayılmaz. 2.ip boyundaki çatlak etabı biraz yorabilir. Onun dışında tırmanış genel olarak rahat ve eğlenceli.
Cani Randagi
Kullanılan Ekipmanlar: 12 ekpress, 60m çift ip, 5 adet yaylı takoz, istasyon için dynemaa ve karabinalar, kişisel malzemeler.
20 Temmuz sabahı daha erken bir saatte uyanıyoruz ve 07.30 da evden ayrılıp bu sefer kanyonun sol kolunda kalan Cani Randagi rotasının dibine 1 saatlik bir yürüyüşün ardından ulaşıyoruz. Rota ile ilgili kaynak olarak da sadece ilk çıkış raporuna ulaştığımız için daha dikkatli ve temkinli şekilde 1.ip boyunun ilk boltunu tespit ettikten sonra tırmanışımıza başlıyoruz.
1.İp 50m VI-, Çağatay
Kolay başlayan ip boyunun ortalarına doğru bir balkon geçişi bulunmakta. Bu geçişte neyse ki bolt var. Fakat bu bolt balkonun üstünde olduğu için klip yapması biraz tedirgin edici. Ardından balkonun üstüne hamle yaptıktan sonra ise slabta birkaç dengeli hareket ile pasaj tamamlanıyor. Bence buradaki derece minumum VI. Ek olarak balkonun alt kısmında çok beklemek pump sebebi, o yüzden hızlı hareket etmekte fayda var. Sonrasında ise sette çift boltlu istasyona ulaşım.
2.ip 50m V+, Furkan
Girişinde zayıf ayaklı bir yükselişin ardından baca-çatlak hattı boyunca basit tırmanışlarla yükselerek bir sonraki istasyona ulaşılır.
3.ip 50m VII-, Çağatay
Çoğu zaman doğal bir çatlak hattı boyunca tırmanılan ip boyunun ilk kısmında slab geçişi yapılmakta. Bu geçişten sonra zor çatlak kısmında çürüklük bulunmakta. Bu zor kısımda bolt dışında bir adet no1 yaylı takoz kullanmışız.
4.ip 50 VII, Furkan
Kilit etap, Furkan 15 metre boyunca devam eden zayıf el ve ayaklardan oluşan yüzey kısmını geçtikten sonra daha kolay tırmanış ile geniş sete ulaşıp beni alıyor. Ardından bu geniş sette hızlıca ipten çıkarak bir sonraki ip boyunun altına 30 metrelik bir yürüyüşün ardından ulaşıyoruz.
5.ip 30m VII-, Çağatay
Dik giden homojen çatlakta tırmanış. Bolt araları iyi demişiz ve ek olarak yine 1 adet yaylı takoz atmışım bu kısımda. Çatlağın rahatladığı kısımdan sonra sapa geçiş yapılır. Boşluk hissi yüksek olan bu kısımda istasyona doğru sol kısımda bulunan boltlu yüzeyden veya biraz sağda kalan çatlak kısmından yükselerek istasyona varış.
6 ve 7.ip 20m+30m IV+,V+, Furkan
Bu ip boyları 20m ve 30m olarak ikiye ayrılmakta fakat biz ip sürtünmesine rağmen bu kısmı tek seferde geçmeye karar verdik. Başlangıç kısmında slab yüze boyunca tırmanılır ve 7.ip boyu olan kısımda ise çok daha rahat bir tırmanışla istasyona ulaşılmakta.
Rota bittikten sonra biraz dinleniyoruz ve ardından rota boyunca 4 kere ip inişi yapıyoruz. İp inişi sıralamamız ise (7,5,4,2 ve zemin) parantezdeki gibi yapıldı.
Notlar:
-
Rota genel olarak çok keyifli ve güzel. Özellikle 5.ip boyunun başlangıcında bulunan çatlak hattı.
-
Rota boltlaması basit ip boyları dışında gayet iyi. Yine de yanınıza 4-5 adet yaylı takoz, belki makro takoz seti de alabilirsiniz.
-
Rota sol koldan sonra 15 dakika ileride sol kısımda kalan büyük oyuğun sol tarafından başlamakta.
Cani Randagi ilk çıkış raporu: https://www.planetmountain.com/en/news/alpinism/cani-randagi-new-rock-climb-in-turkeys-ala-daglar.html
Çağatay


