23/06/2024 Mangırcı Keçi Yolu/Aladağlar – Çağatay Gödek, İsmail Cem Yılmaz

Fotoğraf 2: 1.İp Boyu Giriş Etabı
Fotoğraf 2: 1.İp Boyu Giriş Etabı

Tarih:  23 Haziran 2024

Ekip: Çağatay Gödek, İsmail Cem Yılmaz

Yer/Bölge: Sarımemedin Yurdu/Mangırcı Vadisi/Aladağlar

Rota: Mangırcı Dağı – Mangırcı Keçi Yolu (III+,V+)

Kullanılan Ekipmanlar: Kask, Çift ip, Takoz seti, Yaylı takoz seti, Sikkeler ve çekiç, Ekspressler, HMS ve Karabinalar, Farklı Boylarda Dyneema ve Perlonlar, kişisel emniyet malzemeleri vd.

Hava Durumu: Açık

Süre: İlk istasyondan sırt hattına çıkış 5 saat. Toplam süre 11 saat

Rapor:

Selamlar, İsmail Cem ile 18 Haziranda yaptığımız Kaletepe Kuzey tırmanışı sonrasında Mangırcı Keçi Yolu rotasına girmeye karar verdik. Rota ile ilgili tek rapor kaynak kitapta (Tunç Fındık-Aladağlar) olduğu için ve rota ile ilgili ayrıntılı topo, rapor olmadığı için bu çıkış bizi daha da heyecanlandırmış oldu. Bizde 22 Haziran günü saat 22.00’de uyuyup 23 Haziran sabahı 05.00’da uyanıp kahvaltı yaptıktan sonra yola koyulduk. Saat 07.00’da rotanın girişini bulup (Sağ yüzeyde bulunan temiz dev (büyük) slabın solundan hafif yükselerek yine sol tarafta kalan zayıf baca altından rotaya giriş) istasyon kurduktan sonra tırmanışa son hazırlıkları da yapıp 07.30 gibi başladık. Giriş istasyonunu ise sikke ve takozdan oluşturduk.

Fotoğraf 1: Rota Genel Görünüm
Fotoğraf 1: Rota Genel Görünüm

1.İp 50m V+ / Çağatay

Sol tarafta bulunan bacadan tırmanışa başlanır. 6-7 metrelik tırmanışın ardından sete çıkılır ve sağa çaprazlı bir şekilde travers atmak için slab yüzeyde V derecelik denge ve boy hamleli pasaj geçilir. Bu hamle sonrasında önünüze Fotoğraf 3’te yıldızla işaretlenmiş yerde sabit sikke çıkacaktır. Bu sikke ara emniyet olarak kullanılır ve sağa doğru 10 metrelik travers atılır. Ardından pozitif yatık yüzeyde yükselerek ilerlenir. Bundan sonra pozitif ama görece zor çatlaklı etapta layback yapılarak tırmanışa devam edilir. Çatlağın sonuna doğru devam etmek yerine hemen sağa sapılarak dışa iten kısım geçilerek sete ulaşılır. Bu minik sette sabit sikke ve baba perlonu mevcuttur. Ben baba yerine bir yaylı takoz atarak istasyonu oluşturuyorum. İstasyon sabit sikke ve yaylı takoz.

Fotoğraf 2: 1.İp Boyu Giriş Etabı

2.İp 30m V / İsmail Cem

Sağ tarafımızda kalan içini ot basmış çürüklü çatlağa çok bulaşmadan hafif solundaki temiz yüzeyden tırmanılır. Yaklaşık 10 metre sonra etabın en zor kısmı olan denge hamleli ve emniyetsiz etap sola yapılan hamlelerle geçilir. Sonra kulvarımsı bir yapıya bürünen kısımdan setli yapıya ulaşılır. Bu sette istasyon oluşturuldu. İstasyon sikke ve yaylı takoz.

Fotoğraf 3: İlk 3 ip boyuna bakış
Fotoğraf 3: İlk 3 ip boyuna bakış

3.İp 55m V- / Çağatay

Setten hafif sağlı 3-4 metre yükselerek zamanında mini çanağımsı yapıya girilir. Buradan temiz gri yüzeyli açık bacada 20 metre boyunca tırmanılır. Ardından yine güzel bir sete ulaşılır. Normalde 2.ip boyu burada bitirilmeliymiş. Buradan ise ince çatlaklı ve bol malzeme alan etap 20,25 metre boyunca tırmanılır. Sonra kulvara bağlayan yapıda sol ve sağdan kaçabileceğiniz free etap kısmına ulaşılır. Ben sağ taraftan gitmeyi tercih ettim ve ipi sonuna kadar kullandığım için çürük kulvarlı yapının içinde istasyonu oluşturdum. Sol taraf muhtemelen daha temiz ve rahat olacaktır. İstasyon 2 adet takoz.

Running Belay ve Serbest Etaplar

3.İp boyunda İsmail Cem geldikten sonra hızlıca çanta ile 20 metre yükselip kötü bir sette duruyor ve running belay ile yanına ulaşıyorum. Çürüklükten ötürü hemen ardı sıra birkaç malzeme atıp önden ilerleyerek kulvar, oluklu basit etaba ulaşıyoruz. Ardından burada ipi toparlayıp 100-150 metre boyunca zayıflıkları takip ederek amfitiyatroya ulaşıyoruz. Burada rotayı tırmanacak başka insanlar için bir baba inşa edip yerde bulduğumuz perlonu babaya dolayıp hemen sağ çaprazımızda kalan son ip boyu olan çürük gözüken baca hattının altına 2 adet yaylı takozdan istasyon oluşturuyoruz.

4.İp 35m IV+ / İsmail Cem

Çürük gözüken ama bizce fena olmayan baca etabı tırmanılır ve baca çıkışında sola doğru meyledilir. Sonrasında ise III, III+’lık merdivenli yapıdan (Keçi Yolu ismini buradan aldığını düşünüyoruz) tırmanılarak baba yapılmış perlonun orada bulunan mağaramsı yapının oraya istasyon kurulur. İstasyon yaylı takoz ve takoz.

Fotoğraf 4: İsmail Cem 4.İp boyunda bacayı tırmanırken
Fotoğraf 4: İsmail Cem 4.İp boyunda bacayı tırmanırken

Bu ip boyundan sonra ise baba olarak kullanılan perlonun solundan geçerek yükselişe devam edilir ve dev rampaya ulaşılır. Burada ise II+,III derecelik basit etaplar geçilerek Mangırcı zirvenin doğusunda kalan bele ulaşarak tırmanışı bitirmiş oluyoruz. Ardından ise arka taraftan inişe geçerek saat 16.30 gibi kamp alanına ulaşıyoruz.

Değerlendirmeler ve Notlar:

  • Yeni ekipler için ilk 3 ip boyu zorlayıcı olabilir. Eğer bu rotaya girmek isterlerse öncesinde 2,3 tane az ip boylu rota tırmanmış olmaları bu rotada yapılacak tırmanışları için konfor sağlayacaktır.
  • 2.İp boyunu 30m gitmek yerine 50 metre giderlerse serbest etap kısmına çıkışta daha rahat edilebilirdi. Tek dezavantaj bu ip boyunda sürtünme yaratabilir.
  • Rota genel olarak sağlam ve keyifli, rehber kitapta yazıldığı kadar basit olduğunu düşünmüyorum.

Bu rapor umarım tırmanacak arkadaşlara yardımcı olur.

Diğer Fotoğraflar İçin: https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1jr-9l6WA-lvUPJxWDZ-ADScWZ3jjjPM5

Çağatay

Fotoğraf 5: Amfitiyatroda süslü baba (sağ tarafta) ve İsmail Cem
Fotoğraf 6: Amfitiyatrodan 4.İp boyuna bakış.
Fotoğraf 7: Dev Rampa
Fotoğraf 8: Ekip
Fotoğraf 8: Ekip