09/07/2011 Emler Batı Sırtı/Aladağlar – Volkan Çakır, Duygu Dilaver, Uğur Kıroğlu

Tarih: 09/07/2011

Ekip: Volkan Çakır, Duygu Dilaver, Uğur Kıroğlu

Faaliyet Sorumlusu:

Rota: Emler Batı Sırtı

Kullanılan Ekipmanlar: 3K (kazma,krampon kullanılmadı)

Hava Durumu: Faaliyet boyunca açık

Süre: —

Tırmanış Raporu:

9.30 Çamardı arabasına binip 11.00 gibi Salim Abinin evine vardık. İzmirden gelen ekibi bekleyip 12.30da Salim Abiden çıkıp 13.30da Sokullupınara vardık. Hazırlanıp rotaya girdik. Dik bir kulvarla başlayan rota, sağa doğru devam edip yeşillik bir bele varıyor. Belde kısa bir mola verip, sağdaki sırt hattından III,III+ lık bir tırmanışla, sırt hattının dik bir etapla kesildiği yere kadar yükseldik. Buradan sonra bir sağdaki sırt hattına bir kulvar keserek geçtik. Yine III,III+ lık sağlam kayada yükselmeye devam ettik. Sırt hattı dik bir etapla kesilince, yine sağa doğru geçip, iyice yatıklaşan ve genişleyen sırt hattında, kırıklı çarşaklı bir alana doğru yükseldik. Bu alanın ilerisinde sol tarafta görünen, en yüksek nokta olan Kayacık Zirveyi hedefleyerek yükselmeye devam ettik. Aslında Kayacık Zirveden önceki düzlükte bivak yapmayı planlamıştık. Ancak saatin daha 17.00 olması ve yazdan dolayı havanın geç kararması nedeniyle devam etmeye karar verdik. Kayacık Zirveye incelen slap bir sırt hattıyla vardık. Buradan Emlere doğru yer yer daralıp genişleyen slap sırt hattından devam ettik. Bir saat kadar sonra sırt hattı bir yarık ve bir jandarmayla kesildi. Jandarmanın sağ tarafına doğru alçalıp slap yatık bir kayadan yan geçiş yaptık. Traversten sonra karşımıza çıkan ufak bir kulvarı tırmanıp hemen bitiminde güzel bir bivak yeri bulup, 19.30da bivak attık. Tahminimizce 3400mdeki bivak biraz soğuk geçti. 5.30da uyanıp, kahvaltı edip, 7.00de tırmanışa başladık. Suyumuz bittiği için (kişi başı 3 lt su aldık fakat 1,5 lt su, şişe patladığı için döküldü yoksa bu miktar faaliyet için yeterlidir.) sırt hattından ayrılıp, sağ taraftaki kar alanına doğru geçip yarım saat kar eritmek için mola verdik.(Rota boyunca bu mevsimde kar ve su yoktur. Ancak Emlerin Batı yüzünün altında kalan kar çanağında bir miktar kar mevcuttu.) Sırt hattına doğru geri dönüp hızlı bir çıkışla saat 9.00da zirveye vardık. Klasik rotadan gelenler nedeniyle zirve hayli kalabalıktı. Kısa bir mola verip, klasik rotadan Karayalak Vadisinden inişe başladık. Saat 12.00de Sokulluya vardık. 14.00e kadar Salim Abiyi ve İzmir ekibini bekledik. 14.30 gibi Çukurbağa doğru yola koyulduk. 15.30 Çamardı arabasını zar zor yakalayıp 17.00de Niğdeye vardık. Niğdede kebap patlatıp, 19.30 otobüsüyle İstanbula doğru yola koyulduk.

Volkan Çakır.