Tarih: 12 Temmuz 2024
Ekip: Çağatay Gödek
Yer/Bölge: Emli Vadisi/Aladağlar
Rota: Cıngıllıbeşik Kuzey Klasik
Kullanılan Ekipmanlar: Kask
Hava Durumu: Açık
Süre: Sarımemedin Yurdundan git-gel 6.30 saat
Rapor:
Selamlar, 12 Temmuz sabahı saat 06.30 gibi uyanıp hızlıca kahvaltı yaptıktan sonra saat 07.00’da Kocadöleğe doğru giden traktör yolunda bir süre yürüyüp Cıngıllıbeşik kuzey çanağına doğru uzanan çarşak hattına ulaşmak için en uygun alandan ağaçların arasına girerek yükselmeye başlıyorum.Yürüyüşü aşırı zor olmayan ve görece eğimi zayıf olan yerlerden yükselerek önce ormanlık alanı ardından da kızıl yapıdaki çarşak hattını bitirip iki saatin sonunda kuzey çanağına varıyorum. Nereden rotaya girebilirim diyerek gözüme kestiğim Cıngıllıbeşik mağarasının altında kalan ufak buzula doğru yanaşıyor ve hemen yanındaki sağlam slabtan yükselmeye başlıyorum.
Slab yüzeyde bulunan zayıflıkta yaklaşık 30-40 metre civarı yükselişin ardından sanırım tüm rotanın en tedirgin eden kısmı olan, mermer taşı düzlüğünde olan ve el tutuşunun aşırı zayıf olduğu 2-3metrelik etabı tedirgin bir şekilde geçtikten sonra büyükçe bir sete ulaşıyorum. Bu sette kayaya bırakılmış ve neredeyse çürümüş olan bir perlon mevcut. Sonra biraz setin sol tarafına baktığımda aslında sete o taraftan yürüyüş ile çıkılabileceğini fark etmiş oluyorum (ufak buzulu yandan takip ederek slaba girmeden bu sete ulaşılabilir). Ardından bu geniş sette yaklaşık 100-150 metre boyuncasağa doğru ilerliyor ve en uygun olabileceğini düşündüğüm yerde 10 metrelik çok çürük olan III derecelik etabı tırmanıp bir üstteki sete varıyorum. Bu sete ulaşıp yine sağa doğru 20 metre gidiyorum ve önüme iki seçenek çıkıyor. Fotoğraf 2’de bulunan yıldız işaretinin biraz üstünden sağ çaprazlı bir şekilde ilerleyip dağın sırtına ulaşmak ya da yukarıya doğru ilerleyen baca-kulvar hattını dik bir şekilde tırmanmak. Dik bir şekilde tırmanmak zirveye hem daha yakın olacağı ve görece tırmanış vereceğini de düşündüğüm için tercihimi dik bir şekilde yükselmekten yana kullanıyorum. Buradan sonra yaklaşık olarak 200-250 metre boyunca çoğunlukla III, III+ giden sağlam baca-kulvar hattında tırmanıp sırt hattına ulaşıyorum. Sırtın oralarındaki yüzeyde duran mavi perlon dolanmış babanın altından geçerek sabit sikkenin olduğu, aşağı doğru inen döküntülü bacanın oraya ulaştıktan sonra buradan aşağı 15 metre alçalıyor ve sonra dağın güney yüzüne ulaşıyorum. Buradan da basit yürüyüşle saat 10.15’te zirveye ulaşıyorum. Biraz oturduktan sonra sabit sikkenin olduğu baca hattının oraya ilerliyor ve bu baca-kulvar hattından 150 metrelik bir alçalmanın ardından Alaca-Mangırcı vadisinin tabanına doğru ilerliyorum. Düzlüğe ulaştıktan sonra Alaca yönüne doğru yarım saatlik bir yürüyüşün ardından Mangırcı vadisinin ana patikasına ulaşıyor ve saat 13.30’da Sarımemedin yurduna dönüyorum. Sonrasında ise Ata ve Devrim ile Kazıklı’ya inip spor tırmanışla günü sonlandırıyoruz.
Değerlendirme ve Notlar:
- Rotadaki slab çıkışı III+, sette yürüyüş sonrası çok çürük 10 metrelik pasaj III, 200 metrelik baca kulvar III+, sırt sonrası sait sikkenin oradan 15m backclimbing III, ardından zirveye kadar II+’lık minik etaplar vardır. Dönüş yolunda bacaya girilirse geneli III, bir kısımda IV derecelik iniş var.
- Yukarıda yazdığım derecelerden ötürü iniş için 30 metrelik ip taşımak iyi olabilir. Baca kısmında sabit sikke mevcut.
- Rota keyifli ve gayet tatmin edici. Özellikle 200 metre boyunca tırmanış veren güzel ve sağlam
etabı olması hoş. - Sarımemedin Yurdundan günübirlik yapılabilecek bir hat ve zirve.
- Ağustos ortası ve sonunda mağara altında bulunan buzul muhtemelen olmayacaktır. O sebepten ötürü slab etap yerine daha soldan girilip geniş sete ulaşılabilir gibi.
Çağatay