26/03/2017 Diyagonal/Uludağ – Tarık Türkmen, Zeynep Oğuzhan

Tarih: 2017-03-26

Ekip: Tarık TÜRKMEN, Zeynep OĞUZHAN

Yer/Bölge: Uludağ/Bursa

Rota: Diyagonal

Kullanılan Ekipmanlar:  2 kask, 2 teknik kazma, 1 bağlamalı krampon, 1 yarı otomatik krampon, 1 picket, 1 180lik kapalı perlon, 3 60lık kapalı perlon, 2 sikke, 4 kilitli karabina, 3 hms, 50m tam ip (dry), bivak, ilkyardım çantası. (3K dışında herhangi bir malzeme kullanılmadı.)

Hava Durumu:  güneşli yaklaşık 12-13 santigrat derece ve orta sert şiddette batılı rüzgar.

Süre:

Detay

Faaliyet Sorumlusu: Tarık TÜRKMEN

EVKAT:
06.20 Kalk
07.00 Kamptan ayrılış
08.00 Rota girişi
08.50 Zirve
10.47 Mantar Sote rotası yapan diğer ekibin zirveye ulaşması
11.10 İniş başlangıcı
11.30 Kampa varış
12.00 Kamptan hareket
12.15 Telesiyeje varış
12.35 Oteller bölgesine iniş ve İstanbul’a hareket

Sabah kamptan ayrıldıktan sonra, rotaların bulunduğu masife doğru geceden üzeri sertleşmiş batak olmayan bir karda rotaya yaklaşıldı. Birkaç nefes molası dışında herhangi bir duraksama yaşanmadı. Rota altında sıcak sıvı alımını müteakip, kar ve rota durumuyla ilgili kısa bir risk analizi yaptıktan sonra (kulüp içerisinde müteakip tartışmalara mahal
vermemek amacı da güdülerek) ip açmadan rotaya girildi. Rotanın girişinde rüzgar ile kulvardan aşağı doğru süpürülmüş ve geceden donduğu için tabaka yapmış bir bölgeye rastlandı, tehlike arz edecek büyüklükte olmamasına rağmen risk alınmayarak birkaç metre kadar solundan tırmanışa devam edildi. Zeynep OĞUZHAN ilk sırada, ben birkaç metre sol arkasında olacak şekilde yükseldik. Kulvarın sağ tarafındaki kaya bloğunda (rotanın hemen hemen yarısında bir yerde) sabit bir sikke görüldü, rotayı yapacak tırmanıcıların acil durumlar için kullanabileceği altı ufak bir set olan güvenli bir nokta olarak değerlendirilebilir. Kısa nefes molaları dışında rotada durulmadı. Rotanın orta kısmında aralıklı sert kar mutluluk verici olmasına rağmen, kalan bölümler kazma krampondan tam verim almaya müsaade etmiyor. Rota bitiminde korniş sebebiyle soldan 8-10 metrelik bir yan geçiş yapılarak rota tamamlanmış oldu. Mantar sote tırmanışı yapan ekibin zirve yapacağı yere zirve sahanlığından hareket edildi. Diğer ekibin de zirve yapmasını müteakip kısa bir
dinlenmeden sonra inişe geçildi. Kamp toplandı, telesiyej kullanılarak oteller bölgesine inildi, İstanbul’a yola çıkıldı.

Hava durumu; güneşli yaklaşık 12-13 santigrat derece ve orta sert şiddette batılı rüzgar.

Notlar:
– Rotanın hiçbir yerinde boşluk hissi yok.
– Uludağ’a faaliyet planlayacak tırmanıcıların meteoroloji bilgilerini tazelemesinde fayda var. Sert rüzgarlar seri şekilde farklı hava koşullarını zirveye taşıyabilir.
– Rotada fotoğraf çekmeye gerek duyulmadı.

Tarık TÜRKMEN