27/06/2017 Direktaş Kuzeydoğu Dihedrali/Aladağlar – Uğur Kıroğlu, Berra Zeynep Dodurka

Tarih: 27.06.2017-31.06.2017

Ekip: Uğur Kıroğlu, Berra Zeynep Dodurka

Yer/Bölge: Aladağlar

Rota: Direktaş kuzeydoğu dihedrali

Kullanılan Ekipmanlar:  İp, takoz, kask, kilitli, HMS, sikke, bivak!!! (İTÜDAK Fransız Alpleri Ekspedisyonu sağolsun, epey bir malzeme toplamak zorunda kaldık dışarıdan : ))

Hava Durumu:  Güneşli, 15-20 derece

Süre:

Detay

Uzun zamandır dağa gitmedikten sonra, yaklaşımı uzun ve 5 günlük (aslında planımızda direktaş cambridge rotası da vardı) bir teknik tırmanış planı yapmıştık. Ortalama 20 kg lık çantalarla Karayalak’tan yürüyüşe saat 12:50’de başladık. 14:20’de kapının üstüne oradan da 17:50 ‘de Çelikbuydurana vardık yorgun argın. Saat 19:50’de Yedigöl’de Büyük Göl’e varmadan yeni yapılmış dağ evinin oradaki kamp alanına vardık. Bir sonraki günü dinlenerek ve rotaların altına gidip girişlerine bakmakla geçirdik. Asıl planımız ilk olarak Direktaş Kuzey Duvarı Cambridge rotasına girip sonra da Kuzeydoğu Dihedrali’ne girmekti fakat Cambridge’teki setlerin tamamen karlarla kaplı olması (pek muhtemelen sert kar) ve rotaya yaklaştıkça o kar kaplı setlerden ve yukarılardan birçok yerden küçük şelalelerin oluşmuş olması, rotanın sürekli yan geçiş içeriyor (inişi sıkıntılı olur) ve çürük olmasında dolayı Cambridge’e girmemeye karar verdik. Hemen sonrasında kuzeydoğu yüzüne göz atmak için çıktık. Duvarın güneş alıyor olması ve dolayısıyla kuru gözükmesi, dik bir hat olmasından dolayı gireriz bu rotaya dedik. Fakat duvarın girişine çıkan çarşak kısım sert kar ile kaplıydı. Buradaki kar kulvarının uzunluğu fazla olduğundan biz de rotanın yaklaşık 30-40m sağındaki yüzeyi hedefleyerek, sikke çekici ile iz açıp yükseldik. Orada ilk istasyonumuzu kurup (friend+sikke), teknik malzemeyi istasyona bağlayıp dülfer (kemerlerimiz yanımızda değildi) ile inip kampa döndük. 29’u sabah 05:30’da kamptan ayrılıp, 06:20’de çantaların yanınan varıp 06:45 gibi rotaya girdik.

1.İp İstasyon: Friend+Sikke 25-30m – Zeynep III-
Rotanın girişine doğru sola yan geçiş. Kar ve duvarın ayrılmaya
başladığı yerde istasyon.

2.İp İstasyon: Friend+Takoz 50m – Uğur IV-
Slablarda yükselip daha sonra rotanın girişine doğru yan geçişe
devam. Daha sonra da rotanın asıl ilk

ip boyuna giriş. Ara emniyet olarak rahat ve sağlam bir etap.
3.İp İstasyon: 2 Friend+Takoz 50m – Zeynep III
Ara emniyet imkanı iyi olan görece sağlam kayada tırmanış.

4.İp İstasyon: Friend+Takoz 50m – Uğur III+/IV-
Başlangıcı görece daha zor, sağa doğru yükselen slab etabı. Ara emniyet imkanı az.

5.İp İstasyon: 2 Friend – Uğur 52m III

Çürük ve ara emniyeti kıt olan yüzeylerden yükseliş, daha sonra sağlam ve dik bacaya girmek yerine (tercih olarak değil, görmedik) sağdaki slab, setli ve çürük yüzeylerden yükseldik. Buradan kilidin altına yapılacak yan geçiş görülüyordu ve muhtemelen Furkan’dan kalma bir sabit sikkenin oraya istasyonumuzu kurduk. Saat 13:15.

6.İp İstasyon: Sabit sikke+friend 40m – Uğur III+
Ufak kaya kulesinin sağından yükselip arkasından sola doğru geçerek son derece çürük ve gerici bir yan geçiş ile kilidin altına vardık.

7.İp İstasyon: 2 sabit sikke 50m – Uğur V-
Rotanın en keyifli yeri olması gereken ip boyu, yukarıda eriyen kar yüzünden ıslak ve tedirgin ediciydi.

Ara emniyet imkanı iyi olsa da ıslaklık can sıkıcıydı. Olması gerekenden önce sola kayıp yüzey tırmanmak zorunda kaldık. Buradan sağa doğru kıvrılan yüzeyden biraz yükselip istasyon kurduk.
8.İp İstasyon:Baba 50m – Uğur II+
Aşırı çürüklüğün gözümüzü korkutmasından dolayı burada da ip açmaya karar verdik. Kırıklı setlerden zirve sırtına çıkış. Bu sırtta istasyon bulmak epey zor ve zaman alıcı oldu. Friend ve yarım girmiş bir sikke ile son ip boyunu da bitirmiş olduk. Sonra da malzemeyi toplayıp zirveye kısa bir yürüyüş yaptık. Saat 17:30’da zirveye varmış olduk böylece. Pek vakit kaybetmeden inişe geçtik. Batı yüzüne doğru alçalan kulvardan inişe başladık. 2 sikkeli sabit istasyondan ilk ip inişini yaptık fakat ipimiz ucu ucuna yetişti(53 54 m civarı kalmıştı kesile kesile, 60 m lik ip ile girmenizi tavsiye ederiz rotaya), sonra daha önceden dynemaa bırakılmış küçük bir babadan 40 mlik bir iniş ve en son büyük babadan tabana kadar bir iniş ile tabana varıyoruz ve hava kararmasına yakın rotadan inmiş oluyoruz. Buradan da yarım saat süreceğini düşünmemize rağmen yaklaşık iki buçuk saatte (!) bol bol kaybolarak kamp alanına varıyoruz. Büyük kar kütlelerinin patikaları zaman zaman kapatması ve kampa 10 dakika mesafede olmamıza rağmen hiç ışık olmaması sebebiyle kampı göremeyerek etrafında dönüp durmuş, en sonunda kamp alanında tanıştığımız İstanbul Dağcılık Kulübü’nden hayırsever bir vatandaşın bize kafa feneri tutmasıyla çadırımıza varabilmiştik.

Not: Biraz da mevsimin erken, rotanın ıslak ve güneş alıyor olması sebebiyle rotada çeşitli taş düşmelerine maruz kaldık. Erken mevsimde girecek olanlar buna dikkat edebilir ve istasyon yerleri buna göre seçilebilir.