21/08/2017 Ortaburun Kuzeydoğu/Aladağlar – Ahmet Server Çetinel, Ertürk Karatatar

Tarih: 2017-08-21

Ekip: Ahmet Server Çetinel, Ertürk Karatatar

Yer/Bölge: Aladağlar

Rota:  Ortaburun Kuzeydoğu

Kullanılan Ekipmanlar:  Kask, bivak, 1’er set takoz ve friend, 6 sikke, 1 çift yarım ip, Çadır, Kişisel tırmanış malzemeleri

Hava Durumu:  Sabah güneşli, öğleden sonra parçalı bulutlu

Süre:

Detay

Sabah Sarımemedler’den çıkıp Mangırcı’ya doğru patikayı izledikten sonra yaklaşık 1 saat 45 dakikalık bir yürüyüşün ardından rota altına vardık. Rotanın girişindeki slab etabı ip açmadan geçtikten sonra slabın hemen üstüne bir yaylı takoz ve bir sikkeden istasyon kurduk ve 35 metre civarı olduğunu tahmin ettiğimiz ipimizle tırmanışa başladık.

1. ip boyu (Ahmet)
İlk ip boyu boyunca bir takoz, üç yaylı takoz ve bir sikke ile ara emniyet noktaları oluşturdum. İlk ip boyunda kilit nokta denmeyecek olsa da bazı noktaları emniyet atmadan geçmeye cesaret edemedim. Ancak bu noktalarda da emniyet yaylı takoz dışında ara emniyet atmakta zorlandım.Malum yaylı takoz da değerli olunca ara emniyet noktası oluşturmak için sikke çaktım.
Ertürk son on metre uyarısında bulunduğunda raporlarda sıkça söz edilen istasyon ağacını görebiliyordum ancak ipin yetmeyeceği belliydi. Ağacın biraz altına, kesik ağaçtan ve bir yaylı takozdan istasyon kurdum. Ertürk’ü yanıma aldım.

2. İp boyu (Ahmet)
İkinci istasyon iki kişinin zor ayakta durabildiği bir sette olduğundan iple beraber sığmakta zorluk çektik. İkinci ip boyuna da benim devam etmeme karar verdikten sonra benden çıkan ip altta kaldığı için ipleri toplayıp tekrar açtık.Meşhur istasyon ağacına doğru
yola çıktım.Ağacı geçtikten sonra çok sağda kaldığımı farkedip aşağı inmek zorunda kaldım ve sola kayarak devam ettim. Aşağı iniş bir hayli zaman kaybettirdi. Raporlarda kilit diye okuduğumuz kısım sikke çaktıktan sonra çok da germedi. İp sete çıkar çıkmaz saçma bir yerde bitti ve setin girişine istasyon kurmak zorunda kaldım. Toplamda üç yaylı takoz, bir doğal emniyet ve bir sikkeyle ara emniyet noktaları oluşturarak ikinci ip boyunu tamamlayıp Ertürk’ü yanıma aldım. İpimiz kısa olduğundan israf etmek istemedik, istasyonu toplayıp setin bitimine yeni bir istasyon kurduktan sonra Ertürk üçüncü ip boyuna devam etti.
3. İp boyu (Ertürk)
İstasyonu taşıyıp tekrar kaya dibinden tırmanışa başladıktan sonra yukarıda Umut ve Uğur’un videosundan hatırladığım ağaca ulaşıp oradan biraz daha tırmandıktan sonra yine eğimli taşlı topraklı otlu bir sete ulaşıp 1 sikke ve 1 friendden istasyon kurdum (tırmanış: 3 friend 1 doğal emniyet).
4.İp boyu (Ahmet)
Otlu-çürük olarak geçen bu ip boyu adının hakkını veriyor, yanlış tarafa sapmam ve çıkılır bir şekilde dememle kendimi çalıların arasında buldum.Direttim ve çizdire çizdire ilerledim.Sete çıktığımda ip setin sonuna kadar yetmeyecek gibi görünüyordu bunun üzerine yakınlarda uygun bir yere bir sikke ve bir yaylı takoz ile istasyon kurdum (Bu durum Ertürk’ü yanıma aldıktan sonra istasyonu bozup setin sonuna yeni bir istasyon kurmamıza neden oldu).İp boyunu bir sikke, iki yaylı takoz ve bir takozdan ara emniyet noktaları oluşturarak tamamladım.

5. İpboyu (Ertürk)
Girişteki plansızlık sebebiyle ipi 2 kere 90 derece döndürmem sonucu ilk etabı tırmandıktan sonra ilerleyemez oldum. Ahmet’in de yardımıyla (konumumun da rahat olduğu bir durumda) ipi bir şekilde akar hale getirsek de sürtünme oldukça sıkıntı yaratıyordu ki beni sürekli aşağıya çekiyordu. Dar bir kaya bloğunun üstünde hafif yan geçişli ve tırmanışlı bir etaba başlamadan önce dayanamadım ve uygun bir yere sikke çaktım. Sonrasında güç bela etabı geçtikten sonra (tırmanıştan ziyade sürtünme problemleri sebebiyle) sete ulaşıp istasyon kurdum (1 friend 1 sikke) (Tırmanış sırasında 3 friend 1 sikke).

6.ip boyu
Tahminen 20 metre olan son ip boyunun başlangıcında bir yan geçiş vardı bu noktada bir yaylı takoz ile ara emniyet oluşturdum.Yan geçişten sonra ayağım çoğunlukla topraktaydı rota sonuna kadar bir takoz kullanmam yeterli oldu.Yukarı çıkınca iki babadan bir istasyon kurup Ertürk’ü yanıma aldım.

(Ertürk) Ahmet’le 11’de tırmanışına başladığımız rotayı gün batımına yakın bitirmiş olduk. Biraz sohbet muhabbetten sonra ipleri ve malzemeleri üzerimizden atıp rahat moda geçtikten sonra iniş patikasını aramaya koyulduk ancak klasikten iniş tahmin ettiğim kadar yakın değilmiş. Tam havanın kararmasıyla iniş patikasını bulduk ve kafa lambalarıyla inişe koyulduk.