29/08/2006 Kaçkar Klasik/Kaçkarlar – Ali Yıldırım, Gökhan Cüceloğlu, İlhan Mutlu

Tarih: 29/08/2006

Ekip: Ali Yıldırım, Gökhan Cüceloğlu, İlhan Mutlu

Yer/Bölge: Kaçkarlar

Rota: Kaçkar Klasik

Teknik Ekipman: Kask.

Kamp Malzemeleri: 1 çadır, polyester tulumlar, bütan-propan ocak, matlar.

Kişisel Malzemeler: Polar, şort, bot, güneş gözlüğü.

Genel Hava Durumu: Açık, rüzgarlı(döndüğümüz sıralarda hava kapanmıştı)

Rapor:

Şehre Ulaşım: İstanbul’dan Rize’nin Pazar ilçesine kadar Ulusoy ile tek seferde gittik. Ulusoydan beklediğimiz konfor bi yana genel standartların altındaki yolculuktan sonra bindiğimiz otobüsün aslında korsan Ulusoy olduğu konusunda görüş birliğindeydik.

İstanbul-Rize(Pazar): 50 YTL (öğrenci fiyatı)
Pazar-Ayder Yaylası: 6 YTL (Her saat başı)
Ayder Yaylası-Yukarı Kavron Yaylası: 7 YTL (2-3 saatte bir)

Ayder-Kavron arasını yürümek isterseniz 4,5-5 saat dere boyunca  ilerliyorsunuz yolun manzarası oldukça güzel, fakat dereden su içmek, hatta içinde  yürümek sakıncalı olabilir, bunun sebebini Şahin Kafenin tuvaletine girince siz de anlayacaksınız 🙂

Kamp Yerine Ulaşım: Yukarı Kavron’dan zirvelere doğru uzanan vadi  boyunca akan dereyi çok belirgin patikalardan takip ettik(bu derenin sonu  Kaçkar Küçük Buzuluna kadar uzanıyor). 2-2,5 saat yürüdükten sonra taşlardan yapılmış duvarı geçip çayırlara vardık. Tunç Fındık’ın tavsiyesine uyup Öküz Çayırından daha ileride ve yüksekte olan Mezovit Çayırına (2765m) kamp attık. Ordan büyük ve küçük buzulu Kaçkar Zirvesi ve Mezovit Kulelerini görmek mümkün.

Zirve Yürüyüşü: Kamp yerimiz olan Mezovit Çayırından yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüşle ilk çarşaklara vardık. Kamp yerinden bakldığında Mezovit Kuleleriyle Kaçkar Dağı arasında çok net olarak görülebilen kapıya eğimi yüksek çarşaklardan geçerek 2-2,5 saatte vardık. Kapıdan sağa kıvrılarak oldukça belirgin ve çok sayıda olan babaları takip ederek ortalama 3 saatlik kaya yürüyüşü + tırmanış ile zirveye vardık. Dönüşü aynı rotadan yaptık fakat babaları seçmek daha zordu.

Dikkat Edilecekler:

  • Kaya yapısı oldukça çürük, mümkün mertebe çekerek değil bastırarak tırmanmak gerekli.
  • Üç aydır inek yüzü görmemiş öküz topluluğu kamp yerlerinde tehlike saçmaktadır.
  • Çarşağın kumlu bölümlerinde batonlar çok iş görebilir.
  • Rüzgar kesme özelliği olan bi dış katman iyi olabilir.
  • Tırmanan guruplar taş düşürerek birbirleri için ciddi tehlikeler yaratıyor. Arada yarım saatlik mesafe bırakılması ya da daha iyisi gurupların birbirine katılması bizim kullandığımız çözümler.